You are here

Slimme computers: kunnen ze straks ook kunst maken?

Mensen niet langer nodig om schilderijen, romans en muziek te maken

Dat computers op veel gebieden beter en slimmer zijn dan de mens, soit. Dat de computer onlangs 's werelds beste go-speler versloeg, is minder goed te verkroppen. Gelukkig hebben we de kunst nog. Toch? Door: Laurens Verhagen, Volkskrant 15 juli 2017

In 'De verhalenmachine' (1953), een verhaal van Roald Dahl, ontwerpt de hoofdpersoon een machine die in een kwartier tijd een volledige roman produceert. Daarna wordt 'minstens de helft' van alle Engelse romans door deze verhalenmachine gemaakt. Pure fictie?

Een door de computer gemaakt schilderij in de stijl van Rembrandt © the Next Rembrandt

We spoelen door naar vorig jaar, als een tot dan toe volslagen onbekend schilderij van Rembrandt wordt tentoongesteld. Een man van een jaar of 30 met een grote witte kraag en een zwarte hoed kijkt de bezoekers aan. De felle lichtval van opzij valt op het gezicht. Detail: het doek is niet gemaakt door de meester zelf, maar door een computer, in 148 miljoen pixels. Het typische Rembrandt-portret kwam tot stand nadat bestaande werken in een grote database waren ingevoerd. En daar kwam om de hoek kijken waar computers zo goed in zijn: het ontdekken van bepaalde patronen. Bijvoorbeeld die van de lichtval, de gezichtscontouren en het kwastgebruik. De computer husselt alles door elkaar en komt met een op algoritmen gebaseerd nieuw werk, uitgevoerd in een 3D-imitatie van de penseelstreek.

Toekomstprestaties

Dit verwachten AI-specialisten van de computer:

- Zelfstandig een top-40-liedje componeren: 2027
- Een New York Times-bestseller schrijven: 2050
- De beste go-speler verslaan met evenveel trainingsarbeid (ter vergelijking: AlphaGo speelde 100 miljoen games): 2034
- De beste Starcraft-speler verslaan: 2022
- Even snel en goed kleding opvouwen als een winkelbediende: 2022
- Ieder willekeurig legopakket in elkaar zetten: 2024
- Middelbareschool-essay schrijven: 2026
- Eigen acties in games kunnen uitleggen: 2026

Lees meer met o.a. de reactie van Arnold Smeulders

© Volkskrant