You are here

Distributed ASCI Supercomputer uniek in de wereld

Deze maand staat in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Computer een uitgebreide publicatie over de geschiedenis en de impact van de Distributed ASCI Supercomputer (DAS), die in Nederland is ontwikkeld door onder andere de VU.
 
Henri Bal
Het artikel is gebaseerd op de keynote lezing van Henri Bal, COMMIT/projectleider van IV-e en hoogleraar Computersystemen, toen hij in 2014 de Euro-Par Achievement Award ontving. COMMIT/onderzoekers Cees de Laat (IV-e), Dick Epema (IV-e) en Cees Snoek (SEALINCMedia) behoren tot de medeauteurs.
 
De publicatie zet uiteen waarom DAS uniek in de wereld is. Vanwege de bescheiden schaalomvang (200 computers verdeeld over 6 clusters) wisten de Nederlandse computerwetenschappers vijf opeenvolgende generaties supercomputers te bouwen, elke keer aansluitend bij de actuele wetenschapsagenda van die tijd: van de DAS-1 (gestart in 1996) tot de DAS-5 (gebouwd in 2015). Door het belang van samenhang te stellen boven het belang van schaal, heeft DAS twee decennia lang baanbrekend onderzoek mogelijk gemaakt, resulterend in talrijke toekenningen en meer dan honderd proefschriften in Nederland.
 
De jarenlange samenwerking in de ASCI onderzoeksschool met andere universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland waren doorslaggevend voor dit succes.
 

Distributed ASCI Supercomputer, DAS-4 op de VU

© VU Nieuws